Ana içeriğe atla

Temel İslam Bilimleri Bölümü NEDİR?

    İslam dininin gerek teorik gerekse pratik açıdan temellerini anlamayı ve yeniden yorumlamayı amaçlayan Temel İslam Bilimleri Bölümü, İslam’ın inanç, ibadet ve ahlak esaslarını başta Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin sünneti olmak üzere, dinin ana kaynaklarını esas alarak, tarihî tecrübe, gelenek ve modern araştırmalar bağlamında araştırmaya ve eğitim-öğretim vermeye çalışmaktadır. Bu doğrultuda Temel İslam Bilimleri Bölümü Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf ve Arap Dili ve Belagatı olmak üzere dini ilimlerin temel yedi alanını kapsayan anabilim dallarından oluşmaktadır.

      Tefsir anabilim dalında, Kur’an-ı Kerîm’in ana konuları, ilimleri, yorumlanması ve bu hususlara dair metodoloji ve literatür tarih boyunca oluşan birikim ve çağdaş araştırmalar doğrultusunda ele alınmaktadır. Hadis anabilim dalı, Hz. Peygamberin söz ve davranışlarından oluşan literatürü, metin, tarih ve usul çerçevesinde araştırmakta, yorumlanması doğrultusunda bilgi üretmeye çalışmaktadır. Kelam anabilim dalı, İslam dininin doktriner yapısını, inanç esaslarını, dünya görüşünü ya da temel felsefesini, uluhiyet, nübüvvet ve ahiret temelinde olmak üzere, varlık, insan ve bilgi öğretisi, din anlayışları, düşünce gelenekleri ve bunlarla ilişkili problemleri ve tarihini konu edinir. İslâm Hukuku anabilim dalında hukuk tekniği ve yöntemleri, hukuk tarihi ve felsefesi, hukukun temel amaç ve ilkelerinin bilimsel bir çerçevede öğretilmesi hedeflenmektedir. Yaşam hakkının kutsallığı, insanların akıl ve ruh sağlığının korunması, dini inançlara saygı, insanların mal ve iffetlerinin korunması amaçlanan temel değerlerdir. Bu değerlerin kuramsal olarak temelleri ve pratik olarak uygulanmasında uyulacak ilkeler bu dersin ana konularını oluşturmaktadır. Ayrıca günümüz hukuk sistemleri ile karşılaştırılarak İslam hukukunun pozitif değerinin ortaya konması da amaçlanmaktadır. İslam Mezhepleri Tarihi anabilim dalı, gerek itikadi gerekse ameli mezheplerin temel fikirleri, dayanakları ve farklılıklarını, tarihi birikimi, geleneği ve çağdaş problemleri dikkate alarak mukayeseli çalışmalarda bulunur. Tasavvuf anabilim dalı, İslam düşüncesindeki bilginin yanında hâl ve amele vurgu yapan irfan geleneğini anlamaya ve yorumlamaya çalışır.  Arap Dili ve Belağatı anabilim dalı, İslam dininin temel kaynakları üzerinde araştırmalarda bulunabilmek maksadıyla gerekli olan Arap Dilinin, filolojik yapısını ve derininde yatan dünya görüşünü inceleyerek, öğretilmesini amaçlar.

 

NEDEN Temel İslam Bilimleri?

• Dini ilimleri ana kaynaklarından öğrenmek ve araştırmak,

• Dini ilimlerin temel alanlarında bilgi sahibi olmak, çağdaş tartışmaları anlayıp katılabilecek entelektüel donanımda yetişmek,

• Arapça başta olmak üzere dini araştırmaların ana dillerine hâkim olmak;

• Sosyal bilimlerin farklı alanlarında disiplinler arası eğitim almak;

• Dini kurumlar başta olmak üzere toplumsal hizmet alanlarında çalışabilecek bilimsel ve pratik bilgiye, yetkinliğe sahip olmak amaçlarıyla temel İslam bilimleri eğitimi alınır.

 

NASIL Bir Ders Programı?

ZENGİN İÇERİK: Fakültemizde İslam dini ve diğer dünya dinlerini günümüzdeki yaygınlık, etkililik ve doktriner zenginliğiyle orantılı olarak seçmeli derslerin sağlayacağı imkânlarla daha geniş ve derinlikli olarak öğretilecektir. Hazırlık dışındaki dört yıllık lisans eğitimi süresi içinde zorunlu derslerin büyük ölçüde ilk iki yılda okutulmasından sonra son iki yılda her dönem bir veya iki zorunlu dersin dışında seçmeli derslerin ağırlığına göre her birinde bir bölümün derslerinin ön plana çıkacağı, şeklen değil fakat muhteva bakımından farklı programlar uygulanmış olacaktır. Her öğrenci zorunlu derslere ilaveten birbirinden farklı seçmeli dersler alıp değişik alanlarda uzmanlaşmış olarak aynı Dini İlimler Fakültesi diplomasını hak edecektir.

DİSİPLİNLER ARASILIK: Fakültemizin özgün yanı, eğitimde hem dini ilimlerin kendi içinde hem de diğer sosyal ve beşeri bilimlerle disiplinler arası ilişki ve etkileşim içine girmesinin hedeflenmesidir.

ARAŞTIRMA ODAKLILIK: Öğrenciler lisans döneminden itibaren bilimsel araştırmalara özendirilecektir. Bu amaçla son iki yılda makale yazma ve lisans mezuniyet tezi hazırlama hususunda yetiştirilecektir. Her öğrenci son iki yılda yöneldiği özel alana uygun olarak bir danışman hocanın rehberliğinde araştırma becerisini geliştirecektir. Lisans mezunlarının belli bir bilim dalında uzmanlaşmaları ve lisansüstü programa başlayarak araştırmacılığa yönelmeleri sağlanacaktır.

ÇOK DİLLİLİK: Fakültemizin eğitim dili Türkçe olup lisanstan önce bir yıl okutulacak Arapça hazırlık sınıfının sağlayacağı Arapça dil becerisi sayesinde lisans derslerinin %30’u Arapça okutulacaktır. Arapça hazırlık sınıfında dersler kendi alanlarında uzman olan Türk ve yabancı uyruklu öğretim elemanları tarafından verilecektir. Fakültemizin önem verdiği hususlardan biri de öğrencilerimizin yeterli seviyede İngilizce öğrenmelerini ve yabancı literatürü rahatlıkla takip edebilmelerini desteklemektir. Bunu gerçekleştirmek için isteyen öğrencilerimiz İngilizce eğitim veren bölümlerden dersler seçerek İngilizcelerini geliştirme imkânına da sahip olacaklardır.

DANIŞMANLIK: Fakültemiz bünyesinde yürütülecek eğitim ve araştırmalar öğrencilerin eğitilmesi, öğretim elemanlarının akademik yetkinlik ve gelişimleri ile eş zamanlı yürütülecektir. Danışman hocaları nezaretinde lisans eğitimleri müddetince yetişmelerine katkı sağlanacaktır. 

ÇİFT DİPLOMA İMKÂNI: Sosyal bilimler üniversitesi olmanın getirdiği ihtisaslaşma avantajıyla başarılı öğrencilerimiz “çift ana dal” ve “yan dal” programlarından yararlanmalarına imkânı bulacaktır.

 

Fakülte Mezunları NE YAPAR?

Dini İlimler Fakültesinin birincil amacı sosyal bilimlerin farklı alanlarında eğitim almış, sosyal ve dini problemlere çözüm üretme konusunda çalışan, araştırmacı yönünü geliştirmiş düşünce insanları, akademisyenler ve entelektüeller yetiştirmektir. 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.