Ana içeriğe atla

İslam dininin temel kaynakları olan başta Kur’an-ı Kerim ve Hadis olmak üzere diğer kaynakları doğrudan anlayabilmek için Arapçanın çok iyi bir şekilde öğrenilmesi kaçınılmazdır. Arapça ile ilgili dil inceliklerini anlamak açısından “Belagat” ile ilgili kavramların da bilinmesi önemli bir husustur. Belagat konusunun içeriğini oluşturan Beyân, Bedî ve Meânî ile ilgili ayrıntılı bilgilerin verilmesi lisans ve lisansüstü programlarda gerçekleşmektedir.

Anabilim dalı lisans ve lisansüstü programlarında “Arap Dili ve Belagati”, “Arapça-Türkçe Tercüme”, “Türkçe-Arapça Tercüme”, “Basın Arapçası”, “Arapça Klasik Metinler”, “Arapça Modern Metinler”, “Arapça İleri Gramer” dersleri verilmektedir. Bu derslerde çeşitli klasik ve modern Arapça metinleri çözümleme, anlama ve karşılaştırma becerileri kazandırılmasının yanında Dini İlimlerin Arapça temel kaynaklarından azami düzeyde yararlanılması hedeflenmekte ve bu kaynakların günümüz modern kaynaklarıyla sentezlenmesi de amaçlanmaktadır. Bu bağlamda diğer anabilim dallarıyla koordineli bir şekilde araştırmalar ve lisansüstü tez çalışmaları yapılmaktadır.

Yabanı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılan Arapça Yeterlilik sınavından başarılı olan veya bir yıllık hazırlık programında Arapça temel dil becerilerini (Dinleme, Konuşma, Okuma, Yazma/Gramer) yeterli düzeyde alarak başarılı olan öğrenciler, % 30 Arapça programının uygulandığı Dini İlimler Fakültesinde öğrenim hakkını elde etmektedirler. Dini İlimler Fakültesinde Lisans, Hacı Bayram Veli İslami Araştırmalar Enstitüsünde ise yüksek lisans ve doktora programlarında Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı çatısı altında Arap Dili ve Belagati ile ilgili dersler verilmektedir. Arap Dili ve Belagati Anabilim dalınca açılan lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri ile Türkiye’de İlahiyat/İslami İlimler alanında Arap Dili ve Belagati dalında nitelikli araştırmacılar yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Temel İslam Bilimleri bünyesindeki lisansüstü programlarda verilen derslerde ilgili alanda en üst düzeyde karşılığı olan uzmanlık alanlarına yönelik bir ders müfredatı uygulanmaktadır.