Rektörün Mesajı  Sevgili Öğrenciler, Değerli Akademisyenler,

Dünyanın sınırlı sayıda, Türkiye’nin ilk ve tek sosyal bilimler              tematik üniversitesine hoş geldiniz!

İnsan ve toplum ile ilgili olguları merak ediyor ve sosyal bilim            disiplinlerinde ilerlemek istiyorsanız, adresiniz Ankara Sosyal            Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) olmalıdır. ASBÜ sosyal bilim                  alanlarında iddialı, genç, dinamik ve vizyoner bir devlet                    üniversitesidir. Sosyal bilimler odaklı faaliyet kapsamı, ASBÜ’ye        söz konusu disiplinlerde derinleşme ve önde gitme misyon ve          vizyonu yüklemektedir. Sosyal olmayan disiplinlere göre daha karmaşık ve dolayısıyla entelektüel meydan okumalar ile yüklü sosyal bilimlerde eğitim ve araştırmalar için ASBÜ kendine güvenen, entelektüel kapasitesi yüksek araştırmacı ve girişimci bireylerin buluştuğu bir ortam sunmaktadır.

Sosyal bilimlerin doğası gereği, bir şehir üniversitesi olarak tasarlanan ve gelişen ASBÜ, başkent Ankara’da, Ulus tarihi şehir merkezinde, Kale-Hacı Bayramı Veli-Birinci Meclis hattı üzerinde, Ankara’nın en güzel tarihi mekanlarında konumlanmıştır. Tarihin, sanatın, ilim ve irfanın buluştuğu bu müstesna ortam kendi başına bir sosyal laboratuvar, teşvik edici bir öğrenme iklimi, gözlem ve deneyim imkanları sunan bir yerleşim niteliğindedir.

ASBÜ’de eğitimin hedefi, piyasa standartlarına göre uzman yetiştirmenin ötesinde, toplumun çeşitli kesimlerinin (kamu, özel ve sivil alan) ihtiyaç duyduğu yüksek nitelikli entelektüeller yetiştirmektir. Uzmanlık eğitiminin yanı sıra merakın sürüklediği düşünme becerisi ve sosyal inovasyon yeteneğini kazandırmak için ASBÜ, öğrenci ve akademisyenlerine küçük sınıflarda, katılımcı ve canlı bir tartışma ortamı, kurumsal araştırma projelerinde yer alma fırsatı, ulusal ve uluslararası değişim programlarına aktif katılım, önde gelen ulusal ve uluslararası kuruluşlarda staj destekleri vb. imkanları sunmaktadır.

Bir araştırma üniversitesi olarak gelişen ASBÜ, lisansüstü programlara ağırlık vermeyi, sosyal olguların karmaşıklığının gerektirdiği disiplinler arası bir yaklaşımı derinleştirme ve yaygınlaştırmayı, çok sayıda araştırma merkezi ile belirli alanlarda uzmanlaşmayı, sahip olduğu farklı enstitüler ile ulusal/yerel sınırların dışında Doğu ve Batı dünyasının sosyal olgularını keşfetmeyi, işbirliği ve destekleri ile uzun vadeli ve büyük ölçekli araştırma projelerini gerçekleştirmeyi, bilimsel ilerlemeler için ampirik olduğu kadar kuramsal bilgi üretimini de teşvik etmeyi hedeflemektedir. Varlık nedeni, sosyal bilim alanlarında bilimsel bilginin üretimi ve yayımı olan ASBÜ, eğitim, topluma hizmet ve girişimcilik gibi misyonlarının unsurlarının odağına araştırmayı yerleştirmekte ve bunlara yönelik faaliyetleri araştırma ekseninde planlamayı ve gerçekleştirmeyi kurumsal bir yaklaşım olarak benimsemektedir.

ASBÜ aynı zamanda bir girişimci üniversite olarak, sosyal girişimcilik kültürünü her düzeyde (öğrenci, öğretim elemanı, idareci, paydaş) yaymayı stratejik önemde görmektedir. Sosyal girişimciliği teşvik ve sosyal inovasyonu kurumsallaştırmak için bünyesinde bir “Sosyo-kent” geliştirmektedir. Dünyada çok az örneği olan sosyo-kentler sosyal sorunların çözümü ve sosyal gelişmeler için ihtiyaç duyulan bilimsel bilginin arz ve talebinin buluştuğu ve yönetildiği kurumsal yapılardır. ASBÜ’nün kendine özgü olarak geliştireceği yeni sosyo-kent modeli çerçevesinde bünyesinde kurulacak olan çeşitli altyapılar (sosyal-deney laboratuvarları, simülasyon merkezleri, ex-ante etki analiz ortamları, çıkar çatışmalarında müzakere ortamları, vs.) arayüzler ve teknikler aracılığı ile sosyal sorunlar ve gelişmelere yenilikçi çözümleri sistematik ve sürekli bir şekilde sunmayı amaçlamaktadır.

ASBÜ böylece bünyesinde bulunan farklı sosyal bilimcilerin (sosyolog, psikolog, hukukçu, iktisatçı, işletmeci, ilahiyatçı, siyaset bilimci v.b.) oluşturacağı ekipler yardımıyla sosyal sorun ve yeniliklere çok yönlü çözümler sağlayabilecektir. Türkiye’nin başkentinde ve başkentin merkezinde yer alan ASBÜ, sosyal girişimci yönüyle bilginin

Rektör  kamu, özel ve sivil alanda faydaya dönüştüğü stratejik bir merkez olacaktır. Sosyal      çözüm, dönüşüm, değişim ve ilerleme arayışı içinde olan her birey ve kurum için          ASBÜ bir hizmet sunma veya hizmet alma adresi olacaktır.

Eğitim, araştırma ve sosyal girişimcilik bağlamlarında hedeflenen toplumsal                  katkıların   yanı sıra ASBÜ yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte yürüteceği sosyal          sorumluluk   proje   ve faaliyetleri ile de hizmetler sunmayı misyonunun bir parçası        olarak   görmektedir.   Sosyal bilimler ile sınırlı misyonumuz çerçevesinde toplumun      içinde,   toplum için ve   toplumla birlikte hareket ettiğimiz sürece başarıya doğru          giden yolda   ilerleyeceğimiz   inancındayız.